Beste leden,

Zoals we beloofden in ons vorig bericht zijn we gisteren in overleg gegaan met de andere Klein-Brabantse fietsclubs*, enkele schepenen, dokter Jitse Maes en Marc Peeters van fietsongeval.be.

Tijdens dit overleg ging het over het medische en het juridische aspect.

  1. Het medische aspect werd ons toegelicht door dokter Maes, hij duidde meteen het grootste probleem aan, namelijk de fysieke afstand die gehandhaafd dient te worden op de fiets. In de breedte kan dit misschien nog lukken op de bredere wegen, maar in de lengte dient er 20 tot 30 meter** gelaten te worden om veilig te kunnen rijden.
    Je kan de verspreiding van het virus ook niet tegenhouden in groepen van 20 personen. Hieruit volgt nog een ander onaangenaam aspect, stel dat je met 20 personen fietst en er wordt dan iemand positief getest, dan dient achteraf heel de groep en alle afzonderlijke bubbels (ook de familieleden) 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit betekent dan: binnenzitten en niet (alleen) gaan fietsen.
    Het feit dat alle fietsclubs met een groot generatieverschil zitten is ook nog een risicofactor.
  2. Juridisch werden we geïnformeerd door Marc Peeters van fietsongeval.be. Zijn bevindingen waren dat er wel erg veel tegenstrijdigheden zijn tussen de zaken die nu worden geformuleerd en de Belgische wetgeving.
    Vlaams minister Weyts stelde bijvoorbeeld voor om met 1 wegkapitein te werken om alles in de gaten te houden, maar volgens de Belgische wetgeving heb je bij groepen vanaf 15 personen minstens 2 wegkapiteins nodig.
    Een ander voorbeeld is hoe de verzekering (“De miserie begint als er iets gebeurt.”) een zondagse rit gaat bekijken, indien deze wordt bekeken als een training dan is er geen probleem, maar als men oordeelt dat dit een recreatieve rit is, dan is de club in overtreding.

We zijn tot het besluit gekomen dat we in Klein-Brabant ons gezond verstand gaan laten zegevieren en onze gezamenlijke ritten al minstens opschorten tot 8 juni. We zullen zien wat de tijd brengt.

We vragen van jullie begrip en geduld, maar denk ook aan de wijze woorden uit het legendarisch “You never walk alone” van Gerry & The pacemakers:

“At the end of a storm
There’s a golden sky
And the sweet silver song of a lark”.

Zodra onze startdatum is vastgelegd, zullen we je onmiddellijk op de hoogte stellen.

We hopen iedereen in een goede gezondheid op de fiets tegen te komen op het einde van deze helse rit.

Met vriendelijke doch afstandelijke groeten,

Het bestuur

P.S. : Blijf vooral fietsen op een verantwoorde en legale manier.

* Snelvoeters, WIK ’70, WVC Scheldetrappers, Cariab Cycling Team, Hartvrienden, Belly’s, Muddevils, Puurcycling, Merckxboys, WTC America, WTC 2000, KWB Oppuurs, Loltrappers, Bikingladies, Kliekske, Willaert-Van Boom en Duvelspurters